Manusia bagaikan pelayar diatas sebuah kapal yang berhenti dipulau bagi mencari bekalan secukupnya untuk meneruskan perjalanan yang masih panjang menuju ke Pulau Abadi. Janganlah leka berada di atas pulau yang cantik tapi hanya sebentar cuma.

Monday, 28 February 2011

12 Kali Jikalau

Posted by HILMI RAMLI On 08:50 No comments

Daripada Bedah buku tadi,,

12 kali jikalau,,,

  Alangkah baiknya kita menoleh ke belakang. Melihat kronologi episod-episod kisah Nabi Allah Yusuf ini. Bagaimana kebaikan dan hikmah itu datang setelah ujian dari sisinya berganti:

       Jikalau saudara-saudara Yusof tidak mengkhianatinya sudah pasti Yusuf tidak akan dibuang ke dalam Jubb (telaga). Jikalau Yusuf tidak dibuang ke dalam Jubb, pasti Musafir tidak akan menjumpainya. Jika Musafir tidak menjumpainya, pasti Yusuf tidak akan dibawa ke Mesir. Jikalau Yusuf tidak dibawa ke Mesir, pasti Yusuf tidak akan dibeli oleh Qithfir. Jikalau Qithfir tidak membeli Yusuf, pasti Yusuf tidak akan bertemu dengan Zulaikha. Jikalau Yusuf tidak bertemu Zulaikha pasti Yusuf tidak akan digoda olehnya.

      Jikalau Yusuf tidak digoda Zulaikha,pasti Yusuf tidak akan difitnah oleh Zulaikha. Jikalau Yusuf tidak difitnah , pasti Yusuf tidak akan dimasukkan dalam penjara. Jikalau Yusuf tidak masuk penjara, pasti Yusuf tidak akan bertemu dengan dua pelayan Raja Mesir. Jikalau Yusuf tidak bertemu dengan pelayan Raja Mesir, pasti Yusuf tidak bertemu dengan raja Mesir lalu mentafsirkan mimpi 7 ekor lembu gemuk dimakan oleh 7 ekor lembu kurus dan 7 tangkai tanaman hijau dan yang selebihnya adalah kekeringan dan kekuningan. Jikalau Yusuf tidak menafsirka mimpi raja dan menyelamatkanMesir dari kemarau, pasti Mesir tidak akan terhutang budi pada Yusuf. Jikalau Mesir tidak terhutang budi, pasti Yusuf tidak akan dilantik menjadi Pemerintah Mesir.

         Ya ALLAH. cukup penat menaipnya! tetapi yakinlah lagi penat melakonkannya! Bukankah teserlah keindahan demi keindahan setelah melalui kesukaran demi kesukaran? Semuanya dari ALLAH.

0 comments:

Post a Comment