Manusia bagaikan pelayar diatas sebuah kapal yang berhenti dipulau bagi mencari bekalan secukupnya untuk meneruskan perjalanan yang masih panjang menuju ke Pulau Abadi. Janganlah leka berada di atas pulau yang cantik tapi hanya sebentar cuma.

Tuesday, 14 August 2012

China Bakal Kuasai Kuasa Besar Dunia

Posted by HILMI RAMLI On 03:04 No comments

Olimpik 2012


Olimpik 2008
Sukan Olimpik London 2012 baru sahaja melabuhkan tirainya. Tahniah buat pasukan negara Malaysia yang telah memenangi pingat Olimpik iaitu Datuk Lee Chong Wei dengan pingat perak dan Pandelela yang memperoleh pingat gangsa. Saya bangga dengan atlet nagara saya sendiri. Berdasarkan statistik pungutan pingat sukan Olimpik baru-baru ini dan yang sebelumnya menunjukkan antara kuasa mendominasi dalam pungutan pingat ialah Amerika Syarikat, China, Britain dan Rusia.

Pungutan pingat boleh dijadikan sebagai penanda aras kekuatan sesebuah negara. Pungutan pingat boleh menunjukkan kemajuan teknologi, kekuatan dan kesungguhan manusia di sesuatu tempat dan sebagai menunjukkan negara yang digeruni di dunia. China adalah antara negara Asia mengekori rapat Amerika Syarikat dari belakang. Pada tahun 2008, China mengatasi Amerika Syarikat di tempatnya sendiri iaitu di Beijing.

Pada Olimpik 2004, China juga pesaing hebat kepada Amerika dari belakang.yang diadakan di Athens. China adalah negara Asia yang digeruni oleh Amerika Syarikat selain Jepun dan Korea. China juga mempunyai watak penduduknya yang unik.  Orang-orang China mempunyai watak yang bersungguh dalam melakukan sesuatu. Mereka adalah sangat rajin dan bersemangat dalam melakukan sesuatu perkara. Mereka juga mempunyai semangat tolong-menolong yang sangat kuat sesama mereka. Negara China juga merupakan negara yang termaju di dunia.
Olimpik 2004

Dari pandangan penulis, negara yang memenangi sukan Olimpik adalah negara yang maju dan mempunyai penduduknya yang berkualiti. Sudah tentulah dengan teknologi dan penyelidikan tentang sukan  dapat meningkatkan kemenangan. Untuk mencapai kemenangan juga memerlukan orang yang berkualiti dari sudut kekuatan dan kemahiran. Hal ini menunjukkan China mempunyai penduduk yang sangat berkualiti di Asia.

Walaupun Olimpik kali ini lebih menunjukkan kepada lambang illuminati seperti maskotnya yang menyerupai dajjal bermata satu, namun penyertaan dan kemenangan sesebuah negara  melambangkan kekuatan sesebuah negara dengan penduduknya yang hebat.

Negara-negara umat Islam tidak mendapat tempat dalam tangga 10 terbaik. Dalam konteks ini,  ia melambangkan umat Islam tidak kuat dari sudut tenaga kekuatan mental dan fizikal. Umat Islam perlu mengaut semua pingat yang ada sebagai lambang kekuatan. Penulis optimis negara China mampu bersaing dengan Amerika dari sudut lain juga hanya sekadar sukan. China juga digeruni oleh Amerika dari sudut teknologi pembangunan malah ketenteraan.China mampu menggantikan Amerika sebagai kuasa besar dunia.

0 comments:

Post a Comment