Manusia bagaikan pelayar diatas sebuah kapal yang berhenti dipulau bagi mencari bekalan secukupnya untuk meneruskan perjalanan yang masih panjang menuju ke Pulau Abadi. Janganlah leka berada di atas pulau yang cantik tapi hanya sebentar cuma.

Friday, 20 May 2011

Dia masih single lagi.....

Posted by HILMI RAMLI On 18:40 No comments

Muda- mudi  pada hari ini belum lagi sedar sepenuhnya tentang tanggungjawab untuk menentukan halatuju negara. Mereka masih lagi "single" dan tidak tahu untuk memilih kepimpinan negara yang baik.

Tambahan lagi, setiap parti politik yang ada di Malaysia sibuk untuk "meminang" @ "memancing" golongan muda ini untuk menyertai agenda pejuangan mereka seperti PAS, UMNO, DAP, PKR dan banyak lagi.


Sebab apa semua parti politik ingin meminang golongan muda yang masih single ini ??


Kunci utama kepada kemenangan ini adalah berpunca daripada sejauh mana PAS dan BN berupaya menarik sokongan pengundi muda kerana pengundi senior telah mempunyai pilihan mereka sendiri.

Jelasnya hal ini disebabkan golongan muda ini masih belum menetapkan sokongan mereka kepada mana-mana parti politik.Mereka ini adalah golongan yang berusia antara 21 hingga 35 tahun dan mereka akan memilih parti yang dirasakan memberi keselesaan dengan faktor perkembangan semasa di sekeliling mereka.

Kunci utama kemenangan PAS adalah berkait rapat dengan keadaan semasa yang mengundang masyarakat menuntut perubahan.Keadaan semasa yang berlaku kini menjadi penyebab kemenangan PAS apabila rakyat bangkit menuntut perubahan atau 'real change' iaitu suatu kredit besar yang memihak kepada PAS.
Mereka kini mendesak agar perubahan harus dilakukan.

Mengenai kecenderungan pengundi muda kepada Pakatan Rakyat kebanyakan mereka berfikiran terbuka dalam hal politik dan perkembangan semasa.Mereka ini sangat sukar untuk dipengaruhi oleh politik lokal malah anak-anak muda kini lebih super lokal yang tidak termakan dengan mainan atau gula-gula politik sesuatu parti.

Senario demikian jelasnya menggambarkan kematangan anak-anak muda ini dalam berpolitik.
Mereka ini tidak lagi berasa janggal dengan subjek politik malah mereka kini telah pandai berpolitik dan perkembangan ini telah menjadi perkara baru.
Walaupun keadaan berpihak kepada PAS,  tapi secara relevannya kedua-dua parti telah berusaha dengan bersungguh-sungguh dalam pertandingan ini dengan menggunakan pelbagai medium dan mekanisme.

PAS katanya dilihat lebih menggunakan petugas-petugas mereka secara 'all-out' namun BN ternyata lebih hebat kerana melihatkan bukan sahaja daripada kalangan BN bahkan menggunakan kelebiphan sebagai kerajaan pemerintah. BN ternyata lebih hebat apabila menggunakan kesempatan sebagai pemerintah yakni kuasa mereka untuk mempengaruhi pengundi.


0 comments:

Post a Comment