Manusia bagaikan pelayar diatas sebuah kapal yang berhenti dipulau bagi mencari bekalan secukupnya untuk meneruskan perjalanan yang masih panjang menuju ke Pulau Abadi. Janganlah leka berada di atas pulau yang cantik tapi hanya sebentar cuma.

Wednesday, 3 August 2011

Sun Tzu dengan The Art of War

Posted by HILMI RAMLI On 21:52 No comments

Penilaian Awal
Sebelum Memenangi Petempuran, Mulakan dengan Merancang
Lima Faktor & Tujuh Perkiraan

Lima Faktor
Seorang Jeneral hanya dapat memenangi peperangan sekiranya dia mempunyai pemahaman yang baik ke atas lima factor, iaitu Doktrin, Cuaca, MUka Bumi, Komander dan Undang-undang.

  1)      Doktrin
Doktrin bermakna politik. Raja dan rakyat perlu berkongsi aspirasi yang sama. Sekiranya kerajaan dan rakyat mempunyi aspirasi berbeza, kejayaan memang tidak dapat dicapai. Oleh itu kerajaan perlu memahamkan rakyat tentan aspirasi kerajaan

2)     Cuaca
Cuaca brmakna waktu malam ataupun siang, mendung ataupun panas terik, sejuk membeku ataupun panas membanang  serta musim bunga, panas, sejuk, dan luruh.

3)      Muka Bumi
Muka bumi bermakna dan tanah tinggi ataupun rendah; lokasi ataupun dekat ataupun jauh; tempat berbahaya ataupun rata; kawasan lapang ataupun sempit; kawasan yang member kelebihan ataupun dihujung tanduk.

4)      Komander
Komander bermakna seorang komander yang bijaksana dan berkemampuan adalah factor penting dalam menentukan kesudahan sesebuah peperangan. Seorang komander sepatutnya mempunyai lima nilai berikut; bijaksana, integrity, ihsan, berani dan disiplin.

Ø  Bijaksana:  seorang komander pertam sekali perlu bijak dan panjang akal. Seseorang itutidak layak menjadi komander sekiranya tidak mempunyai pengalman perang yang banya, latihan ketenteraan yang bagus, keupayan analitis yang komprehensif dan visi yang jauh.

Ø  Integriti: Seorang Jeneral perlusentiasa mengotakan janjinya apabila member ganjaran ataupun melaksanakan hukuman. Jangan sesekali mengikut hawa nafsu dan tidak bertanggungjawab.

Ø  Ihsan: mengambil berat mengenai askar dan orang bawahan. Jangan sombong ataupun tidak mengendahkan mereka.

Ø  Berani: Jadilah seorang komander yang berani dan yakin sebagai contoh kepada bala tentera. Komander yang takut-takut dan pengecut sudah pasti kalah.

Ø  Disiplin: Laksanakan peraturan tentera dengan  ketat bagi menghasilkan tahap disiplin yang tinggi. Bala tentera yang cuai dan lembik tidak mempunyai kemampuan petempuran petempuran yang tinggi.

5)      Undang_undang
Peraturan dan arahan yang terpakai bagi latihan ketenteraan, pentadbiran, pendidikan dan persenjataan.


*Bagi tajuk tujuh pengiraan Sun Tzu tunggu post yang seterusnya…Bye 

0 comments:

Post a Comment